Cupcake untuk kawan-kawan dan teacher adik
Semalam, alang-alang dah cuti sebab adik demam makanya aku pun masaklah kari ketam Sarawak style. Sebenarnya tak tau nama masakan nih, main bantai je since yang memperkenalkan masakan nih adalah abang iparku kat Sarawak nun. Rasanya, ini satu-satu masakan ketam yang suamiku makan. Tapi memang sedap, ada sikit-sikit rasa macam rendang. Nak try? Ini masak main agak-agak jer..
Bahan-bahan:
3 ekor ketam - belah dua
*2 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
*Seinci halia
*Seinci lengkuas
*2 batang serai
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili boh
asam jawa
kicap
garam
perasa
Cara-cara
Blend bahan-bahan *. Tumiskan bahan dah diblend hingga naik bau. Masukkan cili dan serbuk kari. Tumis hingga garing dan naik bau. Masukkan air asam jawa dan kicap. Masukkan ketam. Tambah garam dan perasa. Tambah air sikit supaya ketam masak sempurna. Dengan api sederhana, biarkan kuah sedikit pekat. Padam api bila ketam dah masak dan kuah agak pekat.
2 comments:
sedap-sedap... nanti kita nak try masak ketam kari tuh...
silerkan zt...sehingga menjilat jari..ehehe
Post a Comment