Monday, November 30, 2009

Now, I'm going to have a new hobby..but...

Ahaks..I guess I'm going to have a new hobby..but...I dont know how long this hobby will last. Hope that it will last forever. What is it? Wait. First stage is on progress. Will tell you more bout it once I have finished it. Fuh...Even I can't stand to wait for this long.










p/s: Rasanya nak tukar this dull blog la...hmmm

Friday, November 20, 2009

Entri usang

Kisah Along

Hari Ahad hari tu kami menyambut birthday Along yang ke-2. Kira ini baru official sambutan. Tahun lepas tak sempat nak cut cake. Kalau ikut perancangan aku dulu, aku nak buat di Putrajaya dan jemput famili serta kawan-kawan terdekat saja. Tapi, since kami berulang dari Beranang makanya sambutan dibuat di Beranang. Insyaallah, ada rezeki lebih nanti buat potong kek untuk keluarga sebelah aku pula. Just a simple celebration. Beli strawberry icecream cake yang sungguh yummy itu, goreng-goreng nugget, onion rings and some keropok lekor (bought from Kelantan). Lagipun yang meramaikan hanyalah sepupu abang yang kecil2 tu serta anak-anak BIL saja. Zakwan sungguh suka sebab kami menyanyikan lagu kegemarannya "Allah selamatkan kamu". Keterujaan Zakwan meniup lilin dan memotong kek terbawa-bawa sampai ke malam. Ketagih pula dah. Asyik suruh menyanyikan lagu selamat hari jadi dan asyik suruh nyalakan lilin saja. Sekali dua tak apa lagi, ini berkali-kali. Sampai tak larat nak menyanyi dah. Tahun depan kita nyanyi lagi ye Along..ehehe


Kisah Adik

Menginjak ke usia 6 bulan, adik baru pandai meniarap. Agak lambat berbanding Along. Bila dah meniarap, mengamuk pula. Selagi tak diangkat, menjerit-jerit adik. Kadang-kadang saja je nak biarkan dia mengamuk lama sikit. :p Dah dua malam ni, bila aku terjaga dari tidur tengok adik tidur meniarap. Risau juga takut dia lemas. Cepat-cepat aku terlentangkan balik adik. Tapi lasak adik memang lebih dari Along. Pada usia 4 bulan adik dah asyik angkat kepala nak bangun saja. Hingga sekarang, janganlah letak kat bantal yang tinggi sikit. Mahu diangkatnya badan dia. Ehehehe. Alhamdulillah, eczema adik dah banyak kurang. Mustajab sungguh krim gamat yang dibeli di Langkawi tempoh hari. Seminggu pakai terus licin kulit adik. Sekarang aku dah mula ajar adik makan Nestum. Paling banyak adik akan makan adalah dalam 6 suap, lepas tu diluahkannya. Along pula tak boleh nampak aku buatkan Nestum adik, mesti dia pun nak tumpang sekaki. Kira dia tukang habiskan Nestum la. Tak sabar menanti perkembangan terbaru adik sebab perkembangan-perkembangan ini menunjukkan tiada kesan yang serius dari kes pendarahan otak tempohari.

Wednesday, November 18, 2009

Trip di musim hujan


Dah lama aku plan nak bercuti-cuti bersama keluarga sendiri. Setelah 3 tahun berkahwin, Alhamdulillah baru sekali ni terlangsai. Kami plan percutian ni semasa aku masih dalam berpantang. First time bawa Along dan Adik naik flight. Sebelum ni Along suka sungguh melihat kapal terbang. Dah ada dalam kapal terbang, Along kata tak best pula. Bila kapal terbang bergerak je, buntang-buntang mata Along. Dah ada atas awan, disuruhnya tutup tingkap kapal terbang. Gayat sungguh anak bujang aku ni. Really like father like son. Alhamdulillah, Adik pun tak meragam sangat sepanjang dalam flight. Sampai di International Airport Langkawi, terus ambil kereta dengan Dek. Kami sewa Sentra yang sungguh comfortable sebab kereta baru. Baru 2 bulan keluar kedai. Sayang petang kitorang sampai tu, hujan turun pula. Lepas check in di Hotel Continental, kitorang pusing-pusing sekitar Langkawi. Sekadar duduk dalam kereta. Lepas tu singgah di pasaraya kat sebelah, beli baju-baju langkawi untuk budak kecik 2 orang ni. Malam lepak-lepak kat hotel je.



Hari kedua, lepas sarapan terus gerak. Cadangnya konon-konon nak naik Cable Car. Tapi abang suruh aku naik dengan Along. Dia dengan emak jaga adik kat bawah. Aisy, bosan lah macam ni. On the way nak ke sana, singgah di Petronas sebelah Quay Bay tu. Along sampai taknak naik kereta sebab nak tengok kapal layar. Lepas isi minyak, kitorang menuju ke Telaga Tujuh. Dari kereta bila tengok jalan nak ke Telaga Tujuh tu dah terdetik macam tinggi je nak mendaki. Tanya yang jaga parking tu, katanya dekat je. Kitorang pun pegang kata-kata dia. Tapi bila tengok jalan yang mencanak dengan kecuraman 45 darjah tu, emak kata dia duduk bawah jaga Adik je. Ehehe..sebab alang-alang dah sampai, aku, abang dan Along pun panjat tangga-tangga tu. Sampai ke simpang nak ke air terjun tu, pekerja yang kat atas kata lagi 10 minit mendaki baru sampai ke Telaga Tujuh. Alamak! Terus kitorang pusing kiri, pergi tengok air terjun je. Itu pun tengok dari atas. Along dah ngelat, kata sakit kaki. Terpaksa mendukung dia pulak. Memang lencun baju dek peluh yang mencurah. Dari Telaga Tujuh kitorang gerak ke Cable Car. Memang anak Walid sungguh. Naik jambatan gantung yang sejengkal tu pun Along gayat. Sekali kaunter tiket semua tutup. Rupanya Cable Car tak gerak sebab angin kuat. Uh..kiciwa! Berkelana lah kami di kawasan Cable Car tu. Tengok haiwan-haiwan yang berkurungan itu. Aduh ai, Along memang la. Dengan binatang-binatang tu pun dia takut. Even dengan rabbit yang sungguh cumilz itu pun Along tak berani nak dekat. Menjerit-jerit bila binatang tu datang dekat kaki dia. Ahahaha...Lepas pusing-pusing di dalam kawasan itu, makanya kitorang gerak ke Taman Buaya. Di Taman Buaya pun berjalan separuh taman je sebab hujan dah mula turun. Lepas tu singgah ke Laman Padi, tengok Mat2 Salleh meredah lumpur tangkap ikan, tanam padi etc. Kat situ Along dapat kuih Karas free. Yang lama kami singgah adalah di Underwater World sebab itu kawasan berbumbung. Jadinya boleh la lepak lama-lama sikit. Along lak bebas bergerak hingga kitorg terpaksa ber'marathon' mengejar Along yang tak mahu dipegang itu. Kurus, kurus. Aku sungguh berbangga kerana berjaya mencuba sup gamat yang amat sedap di kawasan Makam Mahsuri. Ahaks, serius memang sedap. Abang dengan emak pandang aku lain macam je. Ehehehe..gamaknya dalam hati kata aku nih mentedarah. Tolak batu kayu je, yang lain semua bedal makan. Oh, kami tak singgah masuk ke makam itu, sekadar tengok dari luar. Hujan tengah renyai-renyai, bawak pula budak-budak kecil. Terima kasih saja la. Dalam perjalanan tu singgah sekejap tepi Airport, nampak ada orang jual laksa tepi jalan. Alaa..jual guna lori tuh. Laksa power tulisnya tapi memang serius power. Sungguh enak sehingga menjilat jari. Tapi makanan di Langkawi sama harga macam KL ye? Malam tu kami beli nasi putih 3, ikan 3 rasa, telur dadar, sup ayam dan mi hailam dekat RM50.00. Oh..hari ini jugalah seluar aku terkoyak. Aisy..terpaksa beli seluar Langkawi sebagai ganti sebab baru separuh hari berjalan.
First time aku baca papan tanda ni, aku ketawa..pastu cam ngeri lak...

Hari ketiga cadangnya nak berposing-posing di Dataran Lang dan Legend Park, tapi sayangnya dari subuh hingg ke petang hujan tak berhenti. Nak tak nak terpaksa ke airport dengan kadar segera sebab dah tak ada tempat berbumbung untuk disinggah. Secara keseluruhannya, percutian ni tidaklah begitu memuaskan hati aku disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu ni. Next time kena buat pertengahan tahun pula.

Friday, November 13, 2009

He is 2 today..

He's trying to do the 'Peace' sign. Tapi jadi macam tanda 'V'
dalam cerita Star Wars tuh..ehehe


Alhamdulillah. Hari ini genap Along 2 tahun. 2 tahun dah aku menjadi ummi. Along semakin besar, semakin banyak karenah, semakin bijak. Sekarang Along dah boleh mengira dari 1 hingga 10. Kalau menyanyi entah apa-apa lagu yang keluar. Lagu pilihan Along sekarang ni adalah lagu Allah selamatkan kamu (bahana dengar Sinar FM setiap pagi), Twinkle-twinkle little star, ABC, 1 2 3 sayang semuanya dan lagu Burung Kakak Tua.

Ini lagu-lagu versi Along.

Allah Selamatkan Kamu : Awwah nenamat teng teng teng....blablabla

Twinkle twinkle little star: Inter Inter Aaaaarr...blablabla

ABC : Em Em O....Em Em O....blablabla

1 2 3 : Atu Atu ayang Awwah...dua dua ayang yu awwah...blablabla

Burung Kakak Tua: etchum etcum uuyaya..buwung tatak tua...blablabla..nenek tua tawin atuk ..entchum etchum uyaya (aku tak tau versi mana dia ambil nih)

Oh..korang tahu kan permainan sep sep sep, tom tom tom tu? Eheee..kalau Along, dia akan nyanyi sep sep sep, tom tom BAK! :D

Along sekarang pantang nampak orang pegang kamera atau hp. Sure dia sebut pissh (peace) sambil angkat tangan. Kalau tak ambil gambar dia, mengamuk sakan si bujang ni. Masalahnya, bila nampak orang yang ambil2 gambar tepi jalan pun dia akan sebut pish juga. Aisy..jenuh melayan. Satu yang aku tak tahan, Along suka betul pakai kasut kakak-kakak sepupu dia dan kasut aku. Lepas tu kalau dapat tudung mesti dia yang sarung dulu. Pening kepala aku. Yang buat dia lagi suka sebab ada orang yang memuji. Tu yang makin menjadi-jadi.

Lasak Along pun boleh tahan juga. Tapi tak tahulah kenapa kami suami isteri masih belum kurus-kurus lagi walaupun asyik mengejar Along. Kalau dapat pergi ke Tesco, confirm kami akan buat marathon. Nak tak nak Along kena duduk dalam troli je la.

Along suka pegang duit. Kalau dapat duit mesti ajak pergi To (Tesco) nak beli mamam Etci (KFC). Dapat seringgit pun jadilah. Bila nampak Tol, cepat-cepat minta duit dari kami sebab nak bayar. Macam la sampai tangan tu nak hulur ke Tol Gate Girl. :p Tapi kalau di pasaraya memang tak boleh nak elak. Kena bagi duit ke tangan dia dulu untuk dibayar. Lepas bayar terus sebut 'acihhh' (Terima Kasih).

Di kampung ada 2 pupu Along yang hampir sebaya. Namanya Humaira. Kalau Along jumpa Meiya', Along akan sebut 'weewit'. Ini didikan dari walidnya. :))

Along sememangnya penghibur dalam hidup kami. Penghibur dalam keluarga besar kami. Kids, people will laugh with whatever kids do, rite? :)

Ummi sayang Along. Sayang yang amat-amat. Sejak dari Along dalam rahim Ummi..hingga ke akhirat sana nanti. Ummi harap Along akan membesar menjadi seorang Muslim yang berjaya di dunia dan akhirat. Ummi sayang Along.



Sila abaikan kaki yang sungguh cantik itu..:D
video

Thursday, November 12, 2009

A new member in my life.. :D

Finally! Lama dah aku berangan. Sekejap rasa macam nak, sekejap rasa macam tak nak. Last-last aku nekad. Pejam mata, klik-klik apa yang patut, dan menda alah ni pun tiba atas meja. Ahaks..akhirnya. "Anak" baru ku...




Tadaaaa...eheheh..external HD jer :p

Sunday, November 08, 2009

Penangan Adik


Masa di Mydin sewaktu menemankan emak dan abah beli barang-barang Haji, sambil memerhatikan Along dengan kak Pka berlari-lari, tiba-tiba sorang budak Mydin tegur.

BM: Kak, boleh dukung sekejap?
Aku: Boleh..
BM: Kak, saya bawak ke belakang ye?
Aku:Erm..ok (sambil mata melihat arah belakang yang ditunjukkan)

Rupanya dah ramai yang menunggu di belakang tu. Bila BM tu bawa je adik ke belakang, bebudak Mydin yang lain semua kerumun adik. Dah la adik sungguh mesra alam masa tu, lagi la ramai yang nak mendukungnya. Dalam hati aku kata kalau datanglah supervisor diorang nih, aku yang kena marah ke atau diorang? Ehehehe...

Sekali lagi, masa di Kedai Bebas Cukai Langkawi. Tengah tanya-tanya tentang barang yang nak dibeli, pembantu kedai tu minta nak dukung adik. Aku bagi je, janji orang tu tak pergi jauh. Bila dah nak bayar barang, tengok-tengok dia dan seorang kawannya sibuk mengambil gambar dengan adik. Ada dengar-dengar sebut Fesbuk, tapi aku belum cukup ramah nak tanya address budak tu. Ehehehe...