Wednesday, August 17, 2011

Kuching Part 2 - Semenggoh Wildlife Center

 
Hari kedua kami di Kuching, kak Alin jd tourist guide kami memandangkan abg Man mengajar pada hari tersebut. Destinasi kami ada ke Pusat Hidupan Liar Semenggoh untuk melihat orang utan. Perjalanan ke Semenggoh mengambil masa 45 minit dari rumah kak Alin. Pusat ini diwujudkan bagi memulihara orang utan yang semakin pupus. Selain orang utan, pusat ini turut menempatkan buaya dalam kurungan. Burung enggang pun boleh dilihat di pusat ini. Lepas tuh ada juga arboretrum dan pusat buluh. Memandangkan tourist guide kami sendiri belum pernah sampai ke pusat ini, makanya kami telah terlajak sewaktu hendak ke sini. Nasib la tak terlajak jauh. Kalau ada yg berminat nak tengok orang utan, korang dinasihatkan untuk berada di sana sebelum pukul 9.00 pagi sebab pukul 9.00 pagi ada feeding time. Masa feeding time ni lah banyak orang utan akan turun untuk mengambil makanan. Kami sampai masa tuh dah pukul 9.30 pagi. Dari pintu masuk nak ke Pusat Hidupan Liar tuh ambil masa lebih kurang 10 minit memandu. Masa kitorang sampai, ramai yang dah keluar. Terpaksalah berjalan laju sikit sebab kakitangan di situ kata masih ada 20 minit lagi.

  
Jalan laju-laju, takut tak sempat tengok orang utan. 
Memang masuk hutan betul.

Maknanya, selepas pukul 10.00 pagi pelawat diminta untuk meninggalkan pusat tersebut. Sepanjang di situ, pelawat di minta untuk tidak membuat bising bagi tidak menakutkan orang-orang utan tersebut. Tapi, bila ada seorang budak yang namanya AMMAR ZAKWAN, takkan ada istilah senyap lah. Lepas dapat tengok orang utan sekilas, dibantainya ajak kita balik. Tak sempat hilang penat berjalan masuk ke tempat feeding tu, dah bising nak balik. Kami difahamkan bahawa terdapat 26 ekor orang utan di situ. Setiap hari kedatangan orang utan diwaktu makan akan diambil bagi tujuan pemantauan. Kat pangkin tuh la tempat makannya

Oh, setiap orang utan di sini mempunyai nama tau. Macam-macam nama ada. Analisa, Seduku, Manap, Ritchie dan banyak lagi. Setiap anak orang utan yang lahir di dalam kawasan ini mempunyai surat beranak. Tapi bak kata Zepul, kesian diorang..semua tak berbapa. Huhu..yang ada nama emak je..


 
 Glemer wei nama orang utan kat sini

 Lepas tengok orang utan, kami tengok pula buaya dalam kurungan. Takder apa la yang menarik pasal buaya kat sini sebab kurungannya kecil jer. Nanti aku citer kat mana best tengok buaya.

Kandang buaya yang kecik jer

Nanti sambung cerita trip ke Pustaka Negeri dan Muzium Kucing pula. Ada perkara lucu yang berlaku masa tu..ehehe

3 comments:

tulip said...

nampak tet*k Nora... auuwww..

Nurul said...

ahahahaha..tak sempat nak censoredkan..ehehe

mak uda said...

Ahaha... pasal akak jadi tourist guide la korang dapat travel seluruh Kuching. Best kan! Nasib baik tak sampai Sabah. Ehehe!