Tuesday, August 06, 2013

Ramadhan -----> Syawal

Ramadhan semakin ke penghujung..tak lama lagi Syawal lak menjelma. Kat opis2 dah mula lengang. Jalan-jalan di pusat bandar lembah kelang pun dah mula boleh baring-baring. Masing-masing dan mula balik ke kampung. Mana-mana yang nak berjalan jauh tuh, bawak kereta baik-baik yer...

Ramadhan tahun nih, Alhamdulillah Along berjaya berpuasa 25 hari. 5 hari tuh tuang sebab demam. Takper la, baru 6 tahun. Tahun lepas dapat 9 hari je. Semalam masa balik, tengok2 ada sijil untuk Along. Rupanya sijil ucapan tahniah nsebab berjaya berpuasa dengan jayanya dari Taska. Waaaahh..first time aku tengok sekolah buat penghargaan kepada anak murid yang berjaya berpuasa. Bagus juga, menjadi pembakar semangat ke budak-budak. Nanti ada masa aku amikkan gambar sijil tuh. Bulan-bulan puasa nih serba serbi malas nak buat. Nasib lah kuih raya kugagahkan juga buat walaupun dalam keadaan tak sihat.

Oh, alkisahnya sepanjang bulan Ramadhan nih memang dugaan betul lah. Awal-awal puasa si adik demam. lepas tuh berjangkit pula ke Along. Selesai je Along sambung lak Walid dia. Sampai merangkak2 nak berjalan sebab kepala pening. Elok je Walid dah nak sihat, ummi pulak demam. Amik ko...lengkap satu keluarga. Kebetulan lak aku demam masa tengah bercuti nak membuat kuih raya. Makanya, tangan menggigil2 pun buat gak kuih dan siapkan tempahan cheesetart. Tiap kali siap jer kuih dimasak, aku pun mula panas balik badan dengan lesunya. Adohai...tapi gagahkan juga masak untuk berbuka dan bersahur.
Tahun nih dapat buat kuih yang simple2 je. Kuih popiah nestum, kuih samperit dengan chocolate chip. Konon nak buat sarang semut dengan tart nenas tapi terpaksa dibatalkan. Lain kali la, Insyaa Allah.

Duduk kat opis pun, mood kerja dah ke laut sana nun. Anak-anak dah dihantar ke kampung pagi td sebelum gi kerja (Beranang jer pun). Nih dok godek-godek internet lak. Dah tak tahu nak click aper lagi.. Nak cerita pasal makanan masa bulan puasa pun rasanya macam dah tak relevan sebab puasa pun dah kat penghujung nih..Orang lain semua dok sibuk cerita pasal balik kampung jer. Aku nak cerita balik kampung pun, jarak kampung laki aku n 'kampung' aku hanyalah sekangkang kera dari rumah kami. Tak mencabar :p ehehehe...makanya, Selamat Hari Raya lah yer.



p/s: mood nak berlog bukan saja dah ke laut, malah dah rentas ke padang pasir ..huhuhu

2 comments:

tulip said...

Selamat hr raya kak nurul

Nurul said...

selamat hari raya zt