Friday, November 13, 2009

He is 2 today..

He's trying to do the 'Peace' sign. Tapi jadi macam tanda 'V'
dalam cerita Star Wars tuh..ehehe


Alhamdulillah. Hari ini genap Along 2 tahun. 2 tahun dah aku menjadi ummi. Along semakin besar, semakin banyak karenah, semakin bijak. Sekarang Along dah boleh mengira dari 1 hingga 10. Kalau menyanyi entah apa-apa lagu yang keluar. Lagu pilihan Along sekarang ni adalah lagu Allah selamatkan kamu (bahana dengar Sinar FM setiap pagi), Twinkle-twinkle little star, ABC, 1 2 3 sayang semuanya dan lagu Burung Kakak Tua.

Ini lagu-lagu versi Along.

Allah Selamatkan Kamu : Awwah nenamat teng teng teng....blablabla

Twinkle twinkle little star: Inter Inter Aaaaarr...blablabla

ABC : Em Em O....Em Em O....blablabla

1 2 3 : Atu Atu ayang Awwah...dua dua ayang yu awwah...blablabla

Burung Kakak Tua: etchum etcum uuyaya..buwung tatak tua...blablabla..nenek tua tawin atuk ..entchum etchum uyaya (aku tak tau versi mana dia ambil nih)

Oh..korang tahu kan permainan sep sep sep, tom tom tom tu? Eheee..kalau Along, dia akan nyanyi sep sep sep, tom tom BAK! :D

Along sekarang pantang nampak orang pegang kamera atau hp. Sure dia sebut pissh (peace) sambil angkat tangan. Kalau tak ambil gambar dia, mengamuk sakan si bujang ni. Masalahnya, bila nampak orang yang ambil2 gambar tepi jalan pun dia akan sebut pish juga. Aisy..jenuh melayan. Satu yang aku tak tahan, Along suka betul pakai kasut kakak-kakak sepupu dia dan kasut aku. Lepas tu kalau dapat tudung mesti dia yang sarung dulu. Pening kepala aku. Yang buat dia lagi suka sebab ada orang yang memuji. Tu yang makin menjadi-jadi.

Lasak Along pun boleh tahan juga. Tapi tak tahulah kenapa kami suami isteri masih belum kurus-kurus lagi walaupun asyik mengejar Along. Kalau dapat pergi ke Tesco, confirm kami akan buat marathon. Nak tak nak Along kena duduk dalam troli je la.

Along suka pegang duit. Kalau dapat duit mesti ajak pergi To (Tesco) nak beli mamam Etci (KFC). Dapat seringgit pun jadilah. Bila nampak Tol, cepat-cepat minta duit dari kami sebab nak bayar. Macam la sampai tangan tu nak hulur ke Tol Gate Girl. :p Tapi kalau di pasaraya memang tak boleh nak elak. Kena bagi duit ke tangan dia dulu untuk dibayar. Lepas bayar terus sebut 'acihhh' (Terima Kasih).

Di kampung ada 2 pupu Along yang hampir sebaya. Namanya Humaira. Kalau Along jumpa Meiya', Along akan sebut 'weewit'. Ini didikan dari walidnya. :))

Along sememangnya penghibur dalam hidup kami. Penghibur dalam keluarga besar kami. Kids, people will laugh with whatever kids do, rite? :)

Ummi sayang Along. Sayang yang amat-amat. Sejak dari Along dalam rahim Ummi..hingga ke akhirat sana nanti. Ummi harap Along akan membesar menjadi seorang Muslim yang berjaya di dunia dan akhirat. Ummi sayang Along.



Sila abaikan kaki yang sungguh cantik itu..:D
video

13 comments:

~adeQ~ said...

Allah selamatkan kamu...ALONG yang kacak ops...jambu....hehehehe...semoga jadi anak yang soleh dan cerdik, cergas dan cerdas!!!

tulip said...

epi besday abang zakwan.. ummi ngan walid abg zakwan bg hadiah apa? - Nabil.

Uikk shida, dah masuk keje belum?

Nurul said...

Acik shida: Aciiiihh (jawab zakwan). Dah sihat ker nih?

Nabil: Ummi ngan Walid kata tunggu gaji hujung bulan nih baru tau :p

zalihar said...

Allah selamat kan kamu3x...Allah selamat abg zakwan...hepi besdAY..DARI ADIK AZRA....

izza said...

alahai... dh pandai nyanyi ye syg... tomey2.. eppy belated besday zakwan.. moga sntiasa dilindungi olehNya

Nurul said...

Azra: mekacih..bila la nak jumpa azra lg yer?

izza:Amiin..eheheh..ntah apa2 yg dinyanyikannya..

Azwani Shaari said...

aiseyyy abg hensem ni kejap je dah beso.. rasa mcm baru je dtg wedding akak..how time flies.. pergi ngn nasa n zue.. nasa dah ada anak sorang, zue lak dh pregnant...

Nurul said...

wani lak bakal menyusul kan? ehehe..harapnya semua berjalan lancar yer wani. Tuh la, akak pun tak pasan Zakwan nih dah semakin besar. Rasa macam dia baby jer lagi..

Juwairiyah said...

assalamualaikum.. hoho, ingat lagi x sape saya? saya ni iriy larr, yg selalu lepak forum nasyid zaman dolu2 kala. haha, lama dah x contact akak2 sume. hoho, dah ada anak 2 dah. ececey, macam baru je kak nisri & abg aswan kawen.. hakhak

saya ni bila laa nak kawen ekk.. ekeke, hoho, spm tak lepas. takpe2, nanti 10hb Dis ni saya dah lepas spm la. skrg saya form 5! dah besar kan saya. dulu kecikkk lagi, form 1 >.<

eeei, rindu giler kat korang sumee.. ehh, nasa tuh abg nasa eh. dia dah kawen eh. lama x sembang dgn dia T.T erkk, kak zue pun da kawen ekk.. huhu~

Nurul said...

iriy..wahhh..dulu kenal masih sekolah rendah lg..nih dah SPM yer? gud luck yer...Alhamdulillah, anak kami dah 2 orang dah...abg nasa dah sorg anak...kak zue tuh pun insyaallah bakal ada anak..yg iriy tuh, kejar dulu cita2, baru leh kawen...ehehehe

Juwairiyah said...

wahahaha, btol la tuh.. skrg ni pun nak mencari keje.. adoyai, penat btol.. syg nak tinggalkan zaman persekolahan neh.. hoho

nak jumpa dgn derang sumeee.. dulu abg nasa selalu buli saya T_T msg2 da x join mana2 forum yg sama ea..

teringin nak jumpa alan & kak sheila.. dgr cite derang ada skandal :P

naja said...

bile along nak balek ni?sob2~

Nurul said...

iriy: skandal? dah nak kawen dah pun..eheheh..skang dah tak sempat nak berforum2 dah iriy..

adeq: ko tepon aarr tny kat Along sendirik