Wednesday, February 11, 2009

Zakwan...

Jarang sgt rasanya bercerita tentang Zakwan. Biarlah kali nih membicarakan tentang anak ummi yang sorang nih. Cuti hujung minggu baru-baru ni, kami bawa Zakwan ke PD. Inilah pertama kalinya Zakwan menjejakkan kaki ke pantai dan bakal direndamkan ke laut. Mula-mula masuk laut, menangis Zakwan. Kuat dipeluknya walid dia. Tapi selepas seketika, naik syeikh la pula. Siap kena belikan pelampung. Habis kulit anak ummi kena sunburn. Muka merah terbakar, lengan dah start gelap. Bila tak dipakaikan baju, berbelang jer kulitnya. Hehehe...Seronok memang seronok, tapi balik tu Zakwan demam pula. Demam terkejut kena rendam kot. Alhamdulillah, 2 hari dah kebah. Cuma tengah malam hari kedua tu je suhunya menjulang naik. Lepas bagi makan ubat, badan dilap dengan tuala basah baru kurang panasnya. Masa tu dah mula terbayangkan kes Zakwan yng kena sampai masuk wad tuh. Risau je. Owh..sayang masa ke PD terlupa nak bawak kamera. Tak ada lah gambar2 sebagai bukti..isk..ruginya la...

Zakwan bulan nih dah nak masuk 1 tahun 3 bulan usianya. Ada few words yang dia dah boleh sebutlah even tak clear sgt sebutannya. The latest words dia adalah tak ek (takder), atuh (jatuh), atuk, teter (turtle), dak (duck), ufff (wolf - sila sebut sambil menyembur2kan air liur yer :D ), aa bah (bas). Kalau dibagi buku ABC, bila buka gambar oren terus Zakwan sebut mamam. Sememangnya dia hantu oren. Satu tabiat baru Zakwan adalah bila masuk je kereta, cepat je tangan dia tarik seat belt. Wahh..sungguh tinggi kesedaran sivik anakku ini. Maknanya sekarang ni, satu seat belt dipakai oleh 2 orang..ehehe..agak-agak polis nak saman ke kalau pakai macam tuh?

Sekarang manja Zakwan dengan ummi bukan main lagi. Duduk pun nak berpangku. Agaknya dah terasa makin nak dapat adik kot. Tapi takper, ummi suka budak manja-manja nih walaupun kadang-kadang hangat gak hati sebab susah nak buat kerja lain. Terfikir juga kadang kala, macam mana lah nanti kalau dah ada adik nanti? Insyaallah, kasih sayang ummi dan walid tetap sama pada Zakwan :)

Zakwan sekarang dah ada sun glasses dia sendiri. Mula-mula dulu asyik mengerjakan sun glasses walid je. Kalau dah pakai sun glasses tuh, bukan main lagi eksyen nya. Sampai nenek Beranang pun tegur betapa seriusnya muka Zakwan. Perasan macho kot. Mula-mula dapat cermin mata tu, susah nak bg cermin mana tu dok lama-lama kat atas batang hidung Zakwan. Tapi sekarang, bila dah pakai susah pulak nak suruh buka...Hehehehe...

Alahai anak ummi..macho ke sayang?

9 comments:

shafarina said...

Alahai tomei nyer dia pakai spek mata.

Bila nak datang rumah auntie lagi ni.. asik tak jadi jer. :)

Fahim, mak dia tak preggy pun dia manja jugak. Mmg jenuh tokleh bergerak ke mana.

Nurul said...

heheheh..fahim tuh dah kes lain...fahim jelas menunjukkan ciri2 seorang anak bongsu ibu :D

tulip said...

abang zakwan ni encem la...

Nurul said...

zt: itu ikut belah ummi dier tuh :p

izza said...

salam nurul.. patutla dh lama tk update fp.. udah pindah umah yer... aku lom lg pindahnyer.. hehehe.. aku pon tk saba tggu baby baru ko.. gurl ke nurul??

nadjwani_ein said...

comenye dak 2kak
ish
bile la nak jumpe nih
wuwuwu
akk ade anak 3baru leh jumpe kot

Nurul said...

izza: ehehehe..tak tau la izza..kali nih dier main rahsia2 masa scan..time zakwan dulu jelas ditunjuknyer..

ein: ntahnyer ein nih..akak dah nak masuk yg ke-2 nih..tak gak zakwan jmp ngan ein..takper..akak akan tunggu jmp ein dulu baru dptkan anak yg ke-3 :p

tulip said...

jawab tag... haha

nadjwani_ein said...

hak3...
kalo 5taun xjumpe ein, 5taun ar akk kene tgu tmbh anak :D
tp rasenye akk yg kene jumpe ein nanti
ehe