Thursday, November 13, 2008

Duhai anakku..

Alhamdulillah, segala sujud dan syukurku hanya padaMU ya ALLAH. Setahun sudah detik berlalu. Rasanya macam baru semalam saja aku melahirkannya. Yang memakmurkan, Yang cerdik.

Duhai anak, betapa hati ini terusik apabila kamu lahir saja di dunia ini. Namun, kerisauan tidak dapat dibendung apabila ummi tidak dapat mendengar nyaringnya tangisanmu, tidak dapat melihat raut wajahmu. Sedetik saja kamu dilahirkan, ummi hanya sempat melihat tubuhmu dibawa pergi oleh doktor tanpa dimaklumkan tentang dirimu. Aduhai anak, tahukah betapa cemburunya ummi apabila mendengar tangisan bayi2 yang lain pada ketika itu. Setelah berkali2 ummi bertanya, barulah bidan memberitahu ummi tentang jantinamu, tentang kesihatanmu. Kecewanya ummi apabila dimaklumkan bahawa dirimu terpaksa dimasukkan ke dalam Unit Rawatan Rapi.

Duhai anak, hanya setelah 4 jam kamu dilahirkan, barulah ummi dibenarkan menatap wajahmu. Melihat dirimu yang terpaksa menggunakan oksigen untuk membantu penafasan, dengan tiub dimasukkan ke kerongkongmu untuk mengeluarkan sisa2 cecair di dalam paru-parumu, tidak tertanggung rasa hati. Betapa ketika itu ummi berkali2 menyalahkan diri ummi kerana tiada kekuatan sewaktu melahirkanmu. Hanya air mata saja yang mengalir melahirkan rasa kekesalan ummi. Ketika itu wahai anak, hilang segala kesakitan setelah bersalin. Terus terang ummi katakan tiada langsung terasa penat, sakitnya badan demi untuk melawatmu di SCN itu. Selama 2 hari ummi tidak dibenarkan menyusukanmu. Sekali lagi timbul rasa cemburu di hati ummi melihat ibu2 lain menyusukan anak mereka. Sewaktu itu ummi rasakan ummi masih belum layak dipanggil ummi, malah terasa masih belum terlaksana tanggungjawab ummi sbg seorang ibu. Pada hari ketiga barulah ummi dibenarkan mendakapmu, mengusap rambutmu, mencium pipimu. Kamu begitu lena tidur kesan dari ubat antibiotik yang doktor berikan. Dan pada hari yang keempat, barulah katil kecilmu diletakkan disebelah katil ummi. Ketahuilah wahai anak, pada saat kamu mula meneguk susu badan ummi, tiada kata yang dapat ummi gambarkan betapa gembiranya hati ummi, betapa bersyukurnya ummi. Dan setiap masa, ummi hanya mendoakan agar dirimu sihat seperti anak2 yang lain. Ah, bila diingatkan detik2 itu, tidak tertahan akan ummi air mata ini.

Duhai anak, melihat dirimu membesar detik demi detik, menguntumkan senyum dibibir ummi dan walid. Betapa kami tidak sabar untuk melihat perkembanganmu setiap masa. Jari jemari yang dulunya begitu kecil dan halus, kini semakin kuat menggenggam tangan kami. Gelak tawamu, senyum tangismu menghiburkan hati kami.

Duhai anak, ummi tidak meminta harta benda, ummi tidak mendamba wang dan ringgit. Hanyalah doamu yang ummi inginkan mengiringi ummi apabila ummi tiada lagi di dunia ini. Doa seorang anak yang soleh. Membesarlah kamu menjadi muslim yang sejati dan berjaya di dunia dan akhirat. Agar kamu terus-terusan sihat dan dilindungi ALLAH dari segala kemungkaran serta kekufuran. Jadilah kamu seorang anak yang lembut hatinya, yang baik budinya. semoga rahmat dan redha ALLAH mengiringi setiap langkahmu, duhai anakku. Usahlah kamu memalingkan wajahmu dari agamaNYA. Usahlah kamu menyimpang dari jalanNYA. Tetaplah hatimu pada keimanan yang satu. Sesungguhnya kamulah khalifah dibumi ALLAH ini.

SELAMAT HARI LAHIR DUHAI PUTERAKU, AMMAR ZAKWAN. Sebagaimana maksud namamu, itulah harapan ummi dan walid.

11 comments:

nadjwani_ein said...

selamat hari lahir tuk zakwan :D

Ummu Fahim said...

Hepi Besday Zakwan!

umi_e said...

Selamat Ulang tahun buat Zakwan :) Semoga membesar menjadi anak yang soleh...

~adeQ~ said...

nyum,nyum...sedap nya kek zakwan...hehehe....hadiahnya nanti ek...

Nurul said...

ein: tq makcik ein

wan: tq..tq

umie_e: amiin ya rabb

adeq: bak kata semalam, kek free..sedap la :p

akirasuri said...

Kak Nurul.. Nama pena saya pun ada nama AMAR iaitu gabungan nama ayah dan ibu saya.. Hehe!

Apapun, Moga Ammar membesar menjadi anak soleh yang berguna.. amin.. :)

akirasuri said...

Jap2.. Saya macam biasa nampak akaklah.. Hehe! Selalu pi hospital putrajaya ke?

Nurul said...

akira: Amiin...hehehehe...owh..owh..amar jugak ker? hospital putrajaya? lama dah tak pi sana...

Sri Diah said...

Salam Nurul;
Kita selalu hendak yang baik-baik untuk anak kita; samalah macam emak dan bapa kita mahukan segala yang terbaik untuk kita, anaknya.

InsyaAllah, jika kebaikan yang kita cari, kebaikanlah yang akan kita dapat. Tuhan Maha Kaya. Akak masih percaya dengan hukum karma dalam menbesarkan anak-anak...

Happy birthday untk Ammar Zakwan.

絲瓜湯包Sam said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

蘿蔔糕Jolin said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社