Friday, March 10, 2006

Derma Darah....

Semalam bersamaan dengan 8.3.2006..buat pertama kalinya aku telah menyerahkan darahku dengan rela tanpa dikenakan sebarang bayaran..ehehehe..biasanya hny nyamuk jer yg akan dpt darah aku nih..tp, kali nih aku berikan pada orang pulak..bukan untuk diminum (ingat drakula ker)..tapi untuk menyelamatkan nyawa mereka. Memandangkan ini pertama kali aku derma darah, maka aku rasa sungguh bangga dan sedikit jakun..ahahah..dah lama dah aku simpan niat nak derma darah nih, tapi asik ada halangan ajer (tak cukup berat, malas, takut..eheheh) tapi kali nih aku tekad..so, pagi tuh opis mate aku ajak aku gi skali..sampai kat dewan serbaguna tuh, kitorg kena isi borang dulu, pastu kena check darah...buat pengetahuan korang, darah aku jenis A..aku tgk hr tuh, ramai penderma dr golongan darah jenis A, B dan O...pas check darah, kena check blood pressure lak..skali tuh, doktor kata tekanan darah aku rendah (95/65)..sudah..sedangkan aku dah mkn, tido pun lebih dr cukup (kena tido sekurang2nya 5 jam sblom derma darah)..doktor suh gi mkn lg..so,aku gi la pulun minum milo panas lg skali, mkn kuih seketul setengah..buat cukup syarat sedangkan perutku masa tuh dah tak mampu nak diisi lagi..uhuhu..abis mkn, aku gi check lg skali...doktor kata, ok sikit dah...dah naik...tp, dalam ketegori rendah gak..cuma kalo ikut berat aku, kira ok ler tekanan tuh (105/65)..kakak aku kata, faktor yg menyebabkan tekanan darah rendah adalah sebab tak cukup mkn, tak cukup tidur, kurang bersenam dan paling beh...mesin tekanan darah tuh rosak (ahahahaha.....) saper-saper yg nak gi check darah tuh, sblom jumper doktor, korang gi la melompat2 ker...turun naik tangga ker..mesti nnt tekanan darah tak rendah...anyway, lepas check2 sumer tuh, aku pun baring kat kusi yg disediakan dan menanti tuk mengeluarkan darah ini..eheheh...aku suker tgk jarum yg digunakan tuk menyucuk ke urat kita masa nak kuarkan darah tuh..besar jarumnya..masa dier cucuk tuh takder la terasa sakit..nak bg darah tuh kuar, kita kena genggam satu silinder nih...alhamdulillah..within 5 minutes, penuh dah tank darah aku tuh..bangga wei, sebab darah cepat mengalir...aku dah serahkan 350ml darah pada hari itu...pasnih, kalo ada lg yg nak suh derma darah, insyaallah aku akan pergi..sebab seronok...alhamdulillah, pas menderma th aku tak terasa pening atau loya...sebab biasa aku dengar, org pas derma darah akan rasa pening sebab dah kuarkan byk darah..tp, bergantung pada badan individu tuh gak..macam member aku..sehari pas derma darah, kat keliling tempat jarum tuh masuk jd cam kaler biru, lebam..alhamdulillah, aku tak kena camtuh..biasanya, lebam yg berlaku selepas darah kita diambil adalah disebabkan mungkin terdapat sedikit kebocoran lain pada urat kita sewaktu jarum dimasukkan atau berkemungkinan kita dicucuk byk kali sebab jarum susah nak masuk kat urat..nih berlaku pada mereka yg mempunyai salur urat yg agak kecil ataupun, susah nak tgk urat kat kulit tuh..ehehe..tp, jgn la risau..insyaallah, baik balik nnt tuh...



so, pada saper-saper yg sihat tubuh badan..berusia 18thn ke atas dan berat melebihi 45kg (wanita) atau 50kg (lelaki), sila2 lah menderma darah...membantu mereka yang memerlukan..takder rugi apanya..untung lg ada lah..sebab byk benefit yg donor dapat kalo derma darah nih (slain dr mkn free pas derma..eheheh)

tp, macam aku nih...benefit lebih sikit la..sebab pastuh nama naik tuk menangi hamper sempena kempen derma darah nih..hahahah..bangganya..kalo gini, hari2 pun aku sanggup derma darah...




kakak aku kata slain dr darah merah kita nih, darah putih pun boleh didermakan..kalo darah merah, kita boleh derma selang 3 bulan, tapi darah putih nih, sebulan sekali tempoh masanya. Tapi aku tak pernah lak dengar ada kempen menderma darah putih..tringin gak aku nak derma...tgk, adakah darah putih ku sama kaler ngan darah putih mahsuri...ehehehe..anyway, pada mereka yg diluar sana yg byk dengar mitos tentang derma darah nih (sumer citer2 buruk), takyah la cayer....meh derma dulu, baru tau kesannya...

3 comments:

~adeQ~ said...

450ml la kak oit...bukan 350ml. tuh la..next time kite pegi lagi ek..duit takde, derma darah pun jadik la

nurul said...

eh anjer..itu awaknyer darah..akaknyer darah 350 jer..kalo 450, kang pengsan akak..eheheh

DiNa-DiaNa said...

still bole derma darah lagi ek even darah awak 105/65??

saya aritu situasi mcm awak jugak..doc bitau tak leh derma sebab tekanan darah rendah..bacaan 105/65 jugak..

die halang pun sebab esoknya nak pose..kalo derma jugak effect tak larat nak pose esok jer...

pape pun..tahniah kerana mampu menderma..=)