Monday, August 18, 2008

Blog updated!

Assalammualaikum...fuhh..aku sekarang semakin malas sebenarnya nak update blog aku. Bukan tak ada cerita (banyak yg nak diceritakan) tapinya disebabkan keadaan komputer (atau mungkin server) yang sungguh lembap sejak aku balik dari kerja luar nih membuatkan aku hilang mood utk menaip. Tapi demi permintaan (perasan!) aku gagahkan jua utk menaip.


3 minggu aku duduk luar. Habis semua daerah di Melaka dan Johor aku jelajahi. Keluar masuk hotel, lepas satu hotel ke satu hotel. Makan pun di kedai2 makan je(sampai aku naik muak dan hilang selera makan), kini aku kembali ke pangkuan keluarga tercinta. Sungguhlah amat menyeksakan berpisah dengan keluarga dalam tempoh masa yg lama. Kalau setakat seminggu aku boleh tahan lagi, bila dah lebih masa tuh makanya ‘banjir’lah hotel aku kerjakan. Seronok juga sebenarnya buat kerja luar nih, lebih2 lagi apabila melibatkan pengusaha Industri Asas Tani. Macam-macam produk kita jumpa dan macam2 produk kita dapat percuma yang mana telah menyebabkan but kereta penuh dengan barang makanan (sehingga boleh buka satu gerai di Pasar Tani). Pergi bawak satu beg besar dan satu beg jinjing. Balik tuh ada pulak tambahan dengan satu kotak besar barang2 makanan. Sepanjang 3 minggu duduk luar, aku sentiasa membayangkan yg kemungkinan Zakwan tidak lagi nak dengan aku. Takut betul aku. Tiap hari telefon. Dengar suara dia menangis pun cukuplah. Bila balik saja, terus aku dapatkan Zakwan. Masa tu dia tengah tidur, tapi aku kejutkan sebab dah rindu sgt. Alhamdulillah, Zakwan masih ingat lagi kat ummi dia nih, cumanya sepanjang hari tuh mmg Zakwan mengada sikit. Kejap2 nak menangis. Bila tinggi suara sikit pun menangis. Orang-orang tua kata budak tuh jauh hati sebab aku lama sgt tinggalkan dia. Nak buat macam mana, dah tuntutan tugas.

Zakwan yang gayat..

Aku rehat kat rumah 3 hari saja, hujung minggu tuh pulak pergi ke Melaka balik. Pejal n Azah ajak bercuti2 Malaysia. Penginapan di sponsored oleh mereka. Kitorg tinggal di Hotel Mahkota Melaka utk 2 hari 1 malam. Duduk situ betul2 utk tidur je. Yerlah, hari pertama tuh berjalan2 di Taman Mini Malaysia dan Zoo Melaka sampai ke petang. Lepas check in di hotel, malam selepas Maghrib jer terus gerak ke Umbai. Errr...aku rasa aku takkan reccomendkan Umbai pada org lain yg nak mkn seafood (mungkin kitorg tersalah pilih gerai). Masakannya sungguh ‘kurang’ enak. Servis pun lambat. Bayangkan, pukul 10 malam baru kitorg dapat makan. Nasib baik lah Zakwan tak meragam walaupun dia kurang dapat tidur (berjalan punya fasal, baik jer perangai dia). Hari kedua tuh, lepas siap2 mandi jer terus pergi berjalan2 di Bandar Hilir. Memandangkan hotel mmg di tengah2 bandar tuh, kami hanya berjalan kaki jer. Sempatlah kitorg naik Menara Berputar Tamingsari. Abang yg gayat tuh pun naik gak dan disinilah terserlah kegayatan Zakwan. Like father like son. Lepas tuh, kitorg naik pulak bas double decker pusing2 Bandar Hilir. Lepas habis berjalan dan habis duit bershopping, tghari tuh kitorg pulang.

Oh..oh..perlukah aku bercerita tentang Pertandingan Bunga Api Antarabangsa dan MAHA? Err..aku rasa tak perlulah..kalau korang nak tahu keseronokannya, marilah berjalan-jalan di MAHA serta melihat pertunjukan bunga api di Dataran Putrajaya. Pasti kalian tidak akan menyesal...

Tag

Oh..oh..aku ada tag yg perlu dijawab yer? So, this is it yol....


1. KALI PERTAMA NAIK KAPAL TERBANG
Errr..masa aku baru kijer kat Kementerian nih pada tahun 2004..aku kena pergi Johor untuk buat kajian...eheheh..berdebar2 wei nak naik tuh...tapi seronok dapat tgk awan dari atas...rasa masa tuh, one of my dream hv come true...ahaks..pastu aku terus menerus naik flight...dah tak hairan dah pun lg..

2. KALI PERTAMA KE OVERSEA
err..aku rasa paling jauh adalah ke Singapore..pada tahun 2001 kot..tapi naik van jer..tak naik flight pun..tuh pun pergi sbb antar rombongan pengantin..

3. KALI PERTAMA DUDUK BERJAUHAN DENGAN KELUARGA
Jauh tuh utk jarak berapa jauh? Ehehehe..kalo gi kem masa sekolah dulu leh dikira dok jauh gak tak? Kalo nak kata dok asrama tuh, idak ler jauh sgt..macam si Yol la, dok Shah Alam jer...pas dah kijer gomen, dok Putrajaya (masa zaman anak dara)..tuh leh dikatakan jauh tak?

4. NGIN MELANCUNG KE
Aku nak ke China, Korea, Japan..aku nak ke Mekah...errr..negeri2 omputih nih kurang berminat..kecuali cam Netherland, Switzerland...huhuhu...

5. FAVOURITE ACCESSORIES
Dari kecik aku mmg tak baper pakai barang2 perhiasan nih sampai mak kata aku cam jantan..eheheh...lgpun aku nih a bit careless..baper banyak subang dah yg aku punya tinggal sebelah jer..skang nih, yg aku pakai hari2 adalah gelang hantaran kawen dari abg.. :D

6. EMPAT PERKATAAN YANG SELALU DISEBUT
1. Sabor yo lah..

2. Mengader..

3. Ha ah

4. Yo lah tuh

(p/s: pening paler aku nak fikir aper perkataan yg aku slalu sebut..hari2 bercakap..mana nak kira jumlah perkataan)

7. KALAU ADA DUIT
Duit mmg ada..Cuma byk sikit jer la..ehehe...tapi kalau tetiba bedebuk duit jatuh depan mata aku, kompem aku nak settlekan utang2 yg ada nih..biar byk sikit angka lam slip gaji aku..ehehe...peh tuh aku nak beli umah..skang dok kuarters..tuh yg cam endah tak endah nak cr umah..peh tuh nak gi cuti2 Malaysia...

8. SIAPAKAH YANG PERLU DI TAG..
wokey bebeh..aku akan tag

1. Adeq anjer

2. Tulip (kalo lum bersalin aarr)

3. Wan

4. Iman Kirana

5. Sue


Award

wuhuuu...ada org dah award blog aku dgn award nih.. errr...toche yol

Brilliant Weblog is a prize given to sites and blogs that are smart and brilliant both in their content and their design. The purpose of the prize is to promote as many blogs as possible in the blogsphere. (Alamak..brilliant ke content blog shu ni..byk merapu je..)

Here are the rules to follow:

  1. Put the logo on your blog.
  2. Add a link to the person who awarded you.
  3. Nominate at least 7 other blogs
  4. Add links to those blogs on yours.
  5. Leave a message for your nominees on their blog
ok..i will nominate this award to...

1. adeq anjer
2. wanie
3. arsaili
4. sue

Setakat inilah dulu buat kesekian kalinya..bersua lg kita di lain arena yer...

4 comments:

~adeQ~ said...

huuhuh..dalam baik i terkena tag...takpe...dapat award pulak tuh...okler. nanti enang i jawab yek...tunggu...

Pegi umbai mmg tak berapa sedap, pegi lah area Serkam...SEDAP...

shafarina said...

huhu

ai zakwan!

nanti kita buatkan tag awak ek

Sri Diah said...

Nurul... akak datang nie; Mujur Zakwan masih kenal kat mak dia dan yang penting jugak papa zakwan pun msih tak lupa kat isterinya ... hahahaa... kata orang elok gak sesekali berjauhan baru rasa pentingnya kasih sayang. Oh ya hari tu akak ada tengok pertunjukan bunga api di Putrajaya. Best sesangat, jadi bebudak balik bila nampak bunga api yang cantik... take care Nurul...

nurul said...

adeq: masalahnya kan ada org yg kata kalo pi melaka tak sah kalo tak pergi Umbai..jd, sekarang ada pesanan penaja, kalo gi melaka, mmg tak rugi sgt kalau tak pergi Umbai..ehehehe

wan: ai makcik ina (zakwan jawab :p)

sri diah: waduh waduh..kalau bapak eh yg lupa, mmg periuk belanga akan terbang melayang lah kak..ehehe..mmg jd mcm budak2 kalau tgk bunga api tuh..sungguh kagum..